Бойкотират „Оскарите“

eva.bg 19 January 2016

Джейда Пинкет Смит и Уил Смит

Снимка: getty images/guliver

Няколко цветнокожи звезди заявиха, че ще бойкотират предстоящите награди „Оскар“ и няма да дойдат на церемонията. Причината е, че за втора поредна година няма номинирани цветнокожи актьори и актриси, което според тях е тенденциозно.

Джейда Пинкет Смит първа заяви, че няма да отиде. Съпругът й Уил Смит също. „Време е цветнокожите да разберат колко сила и влияние сме натрупали. Вече не се нуждаем от покана, за да отидем някъде. Да се молим за признание означава да загубим достойнството и силата си. А ние сме достойни хора, ние сме силни. Нека не го забравяме“, написа Джейда Пинкет Смит в социалните мрежи.

Режисьорът Спайк Лий и съпругата му също няма да присъстват на „Оскарите“ и официално заявиха, че ги бойкотират. „Как е възможно за втора поредна година всички 20 номинирани в категориите за актьорска игра да са бели? Доктор Кинг бе казал: „Идва момент, когато човек трябва да вземе позиция, която не е нито сигурна, нито политически коректна, нито популярна, но трябва да го направи, защото съвестта му казва, че е правилно“, заяви Спайк Лий.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР