Биариц - целувка за душата

Любима дестинация на сърфисти, мотористи, аристократи и филмови звезди

Лилия Илиева 28 June 2016

Биариц е любима дестинация на сърфисти, мотористи, аристократи и филмови звезди. Откриват го Наполеон III и съпругата му императрица Йожени в средата на XIX век. Построяват си вила на брега на океана и градът се превръща в първия курорт на каймака на европейската аристокрация и на световния артистичен елит. Тук си почиват английската кралица Виктория, испанският крал Алфонсо XIII, а по-късно и звезди като Франк Синатра, Бет Дейвис, Гари Купър и Рита Хейуърт. Тук през 1918 г. Пикасо се жени за балерината Олга Хохлова и си спомня времето, което са прекарали заедно в Биариц, като благословено. Тук Карл Лагерфелд има къща, Едуард Нортън и Камерън Диас идват често на сърф. Биариц продължава да е любимо място за почивка на знаменитости и аристократи.

Градът прилича на поредица от шедьоври на гениални художници. Красотата му е впечатляваща с мощното дихание на океана, елегантния декор от вили в стил ар деко в съседство до новопостроени дворци, голяма част от които собственост на руски олигарси, и с впечатляващи с архитектурата и историята си хотели.

Къде да се разходите

Всеки от шестте красиви плажа си заслужава. От Кот де Баск се открива приказна гледка към близкото испанско крайбрежие. Всяка година в началото на юни тук се провежда легендарен фестивал за мотористи. Сърфистите обожават вълните му.

Насладете се на чудните картини, които рисува солта на разбиващите се в Роше де ла Виерж вълни. Скалата на Девата напомня нос на кораб с издигната бяла статуя на Дева Мария. От Гранд Плаж гледката е още по-въздействаща и мащабна. Тук можете да се насладите на следобедния си аперитив в луксозните кафенета или да разгледате красивите бутици.

Какво да разгледате

Отел дю Пале – летния дворец на кралица Йожени, един от най-лъскавите и луксозни хотели. В неговите бални зали с огромни полилеи и колони са се разхождали Франк Синатра и Коко Шанел. В леглата му с балдахин са спали Сара Бернар и Уинстън Чърчил, от чашите с монограм са отпивали Игор Стравински и Морис Равел. Част от апартаментите му са кръстени на Владимир Романов, принц Орлов и Едит Пиаф, които са били чести гости в него.

В Отел ле Мадрид са отсядали Пикасо и Олга Хохлова. Заслужава си да посетите ресторанта и кафенето, обзаведени с мебели от средата на XX век и украсени със стари снимки по стените.

Как да се забавлявате

Сърфът е ясен. Това е една от най-популярните дестинации за него и всяка година тук се стичат сърфисти от цял свят. Голяма атракция е достигащата от 10 до 15 метра вълна Белхара, една от най-големите в Европа, която се издига веднъж годишно – през януари. В Биариц има и прекрасни условия за голф, тенис, езда. Можете да гледате мачове по ръгби.

супа буябез
Какво да опитате

патешко конфи, пуле баскез, гато баск, охлюви и стек „Шатобриан“

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР