Избрано от So Independent 2016

Фестивалът започва на 27 октомври. В рамките на 10 дни ще бъдат показани 16 игрални и 6 документални филма

eva.bg 19 October 2016

„Първият понеделник на май”

Снимка: SIFF

Фестивалът за независимо кино So Independent се провежда за седма поредна година у нас и както всеки път и сега ще даде възможност на българските киномани да видят най-горещите заглавия от независимото американско кино. В рамките на 10 дни ще бъдат показани 16 игрални и 6 документални филми, а селекцията, дело на екипа на Жана Караиванова, създател и основен двигател на фестивала, е повече от прецизна.

Кинофорумът ще стартира с документалната продукция на Андрю Роси „Първият понеделник на май”, с който Робърт Де Ниро лично откри и Трибека Филм Фестивал. Филмът е посветен на най-посещаваната модна изложба в нюйоркския музей Метрополитън, т.нар. The Met Gala, и разкрива какво се случва зад кулисите на бляскавото събитие, на което неизменно присъстват най-големите звезди от света на модата и шоубизнеса.

Ще видим и един от най-обсъжданите филми на тазгодишния фестивал в Кан – „Американски мед” на Андреа Арнолд (със специална награда на Екуменическото жури) и „Раждането на една нация” на Нейт Паркър. Програмата продължава с доминиканския „Пясъчни долари” с Джералдин Чаплин, интересния израелски филм „Кръстопът 48”, посветен на палестинска рап група, „Лов на диви хора” на Тайка Уейтити, унгарският кандидат за Оскар’2016 „Чисто сърце”, „Н” на Раниа Атие и Даниел Гарсия. Плюс 4 нови български игрални филми и два блока с най-добрите ни късомтеражки.

Фестивалът So Independent е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г., продължава до 6 ноември, а прожекциите ще се състоят в три столични кина – Люмиер, Дом на киното, Одеон. Пълната програма и повече информация за филмите може да откриете тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР