Лате макиато с тиква

Ароматното гурме предложение на ЕVA и Saeco Incanto

Диана Шингарова 10 November 2016

Снимка: Диана Шингарова

Лате с тиква и подправки e сред любимите ми рецепти с вкус на предпразнично очакване. Хелоуин мина отдавна, но предстоят много топли и уютни хубави дни, в които нейно величество тиквата продължава да бъде в центъра на вниманието. Приготвена по всевъзможни начини в сладки десерти, варена или печена, много си подхожда с кафе, мляко и подправки.

Дали ще я поднесете печена с ароматно еспресо или ще опитате някоя по-смела комбинация, зависи само от вас. Но едно е сигурно, аз съм голяма късметлийка, че имам у дома истински помощник в приготвянето на ароматни напитки с кафе - Saeco Incanto. Няма да крия, че тази автоматична машина ме провокира към творчество и създаване на нови рецепти с кафе. Лекотата, с която приготвям само с едно докосване на бутона ароматно и силно еспресо, дълго или безкофеиново кафе, капучино или лате макиато, ме кара да не спирам до тук, а да превръщам всяка от напитките в кулинарен шедьовър с гурме намигване.

Ето как приготвих ароматно лате макиато с тиква, като препоръчвам да поднесете това питие в стъклена чаша или буркан, за да се насладите освен на вкусове и текстури и на невероятните му земни и топли цветове.

Необходими продукти за 1 чаша: 2 с.л. пюре от тиква. 1 с.л. захар или мед. Добавете ¼ ч.л. микс от подправки за пай. (Аз приготвям собствен микс от подходящи за тиквен пай подправки, като смесвам канела, карамфил, джинджифил и индийско орехче на прах в равни количества.)

Начин на приготвяне: Знаете, че държа на домашно приготвената храна на момента, затова и в тази рецепта използвам току-що сварена ароматна и сладка тиква, нарязана на резенчета и пюрирана до идеално гладка консистенция.

Сложете по 2 с.л. от тиквеното пюре на дъното на подходяща чаша или красив буркан. Отгоре поръсете с 1 с.л. захар или мед. Добавете ¼ ч.л. от микса от подправки за тиквен пай. Добавете и ванилия ако предпочитате още аромат в чашата.

И най-важното: натискате копчето на Saeco Incanto за лате макиато, което ще рече горещо мляко с голям каймак и ароматно еспресо в едно. Може да използвате автоматичната функция или да зададете собствена пропорция мляко и дължина на кафето. Както и да го направите, резултатът ще бъде повече от добър.

Опитайте и охладена версия на напитката, като оставете латето с тиква да изстине и поднесете върху кубчета лед.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР