Красив вкус

Мус като пикантна история, в която са „замесени“ портокали, дъхав чай, нежен бял шоколад и въздушна сметана

Мануела Панайотова 26 November 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Сякаш от прекомерна употреба дните се свиха още повече, слънцето стана лениво и само най-напористите му лъчи напомнят, че то си е на мястото, но дреме - сладко свито на кравай в лоното на облаците. Природата отдъхва и прави път на нови, блажени полета, красиво оцветени от запалени свещи, греяно вино, екзотични плодове и подправки.

Мусът, който ви предлагам, е като пикантна история, в която са „замесени“ портокали, дъхав чай, нежен бял шоколад и въздушна сметана.

Като всяка такава история и тази може да бъде доукрасена или променена... на вкус.

Използвах 150 мл сок от портокал, 150 мл вода, 25 г царевично нишесте, 50 г захар, 2 с. лъжици чай ройбос с розов пипер и цитруси, 200 мл сметана, 100 г бял шоколад, 60 г леко запечени лешници, печен карамел, бисквити и сладко от праскови.

Как го направих: На много слаб огън загрях сметана и разтворих шоколад в нея. Прибрах в хладилник за около 3 часа. През това време кипнах водата и направих запарка от чай. Прецедих, смесих с портокалов сок, захар и нишесте и варих на слаб огън, докато се сгъсти. Прехвърлих в купа и оставих да се охлажда. Охладената сметана разбих с миксер до получаване на връхчета. С движения от дъното нагоре смесих по-голямата част от нея с крема. С кухненски робот смелих бисквити и лешници.

Сглобяване на муса: Във високи чаши редувах на слоеве всички съставки. Завърших композицията със сметана поръсена с бисквити, лешници и карамел.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР