Сладкишът на женствеността

Minne di Sant'Agata - сладко въплъщение на вярата, красотата и невинността

Мануела Панайотова 12 February 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Обичам сладкиши - някои повече, други не толкова, но към този изпитвам пиетет. Белите полусферите напомнят на куполи, на женски гърди, на Етна през зимата. Те са сладко въплъщение на вярата, красотата и невинността. Джузепе ди Лампедуза ги увековечава в романа си „Гепардът“, а Giuseppina Torregrossa им посвещава една от книгите си.

Предполага се, че сладкишът е създаден от монахини в чест на света Агата, изгорена на клада в Катания през 251 г. пр. н. е. Агата била красива девойка от богат, благороднически род, решена да се посвети на Бог. Управителят на Катания се влюбил в нея и опитал да я съблазни, но след като не успял, наредил да я затворят и измъчват. Това не сломило девойката, само разпалило яростта на мъчителя и той наредил да изтръгнат гърдите й с клещи. През нощта раните се затворили като по чудо. Когато я изгаряли, градът бил разтърсен от земетресение. Година след екзекуцията на Агата вулканът изригнал и всички мислели, че са обречени. Вярващи хора изнесли покривалото, закривало тялото на мъченицата и... Етна утихнал. Оттогава света Агата е покровителка на Катания и закрилница на жени с рак на гърдата.

За тестото използвах 250 г брашно, 100 г захар, 120 г студено масло (нарязано), 1 яйце, 1 яйчен жълтък.

За плънка и украса използвах 300 г рикота, 160 г пудра захар (разделена), 40 г черен шоколад, 30 г захаросани лимонови или портокалови корички, 1 яйчен белтък, 1 с. лъжица лимонов сок, 6 захаросани череши.

Как го направих: Комбинирах рикота с 35 г пудра захар и разбих с миксер до гладка смес. Добавих захаросани плодове, шоколад и оставих да почива в хладилник за един час. Подготвих тестото като смесих брашно, захар и масло. Поставих в кухненски робот, за да се смесят равномерно. Добавих цялото яйце и жълтък и продължих омесването, докато получих гладко, твърдо и нелепкаво тесто. Покрих и оставих да почива в хладилник за около 30 минути. Разточих тестото върху набрашнена повърхност (дебелината е около 2-3 мм). Аз нямам специални сфери за този сладкиш, затова използвах еднократни чашки от алуминиево фолио за мъфини - запълних половината от чашката и загладих. Напълних с овкусена рикота, загладих и покрих с кръг изрязан от тестото. Притиснах леко по краищата и запечатах с малко белтък. Напълних 6 чашки и изпекох на 180 С за около 20-25 минути. Изчаках да се охладят и освободих от формите. Направих глазура от останалата пудра захар, лимонов сок и яйчен белтък - сместа трябва да е гладка, матова и течна. Облях сферите с лъжица и когато глазурата стегна, поставих череши на върха.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР