Революция в храната

eva.bg 16 May 2017

„Оставете децата да бъдат деца, а не консуматори“, такова е мотото на Food Revolution Day световната инициатива на Джейми Оливър, чиято цел е да се образоват както децата, така и родителите им относно здравословната храна.

България и още близо 120 страни се включват в събитието, което тази година се организира на 19-20 май. Ще има детски кулинарни работилници, по време на които малчуганите ще се запознаят с това колко полезни могат да бъдат дадени храни и колко вредни други. Ще могат да рисуват, готвят, експериментират. Родителите им пък могат да се запознаят с тревожна статистика като:

- Установено е, че 54% от децата на 1-2 години и 87% от децата на 3-6 години не приемат достатъчно калций.

- Затлъстяването при децата води до рискове за здравето и развитието им в детска възраст, като ранна поява на високо кръвно налягане и висок холестерол, инсулинова резистентност и диабет тип 2, ставни, дихателни и чернодробни проблеми, нарушения в психичното здраве (ниско самочувствие, депресия, хранителни разстройства, проблеми в училищното обучение), свързани с нарушено социално, физическо и емоционално функциониране.

- Ежедневно плодове и зеленчуци консумират само 45% от децата, а при 1/3 от тях се установява висока честота на прием на безалкохолни напитки със захар и/или подсладители, като количеството им сериозно нараства с увеличаване на възрастта.

Повече за кампанията, къде и кога да се включите в нея, може да научите тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР