Мини галети с пащърнак

Идеално предложение за една ленива и протяжна неделя

Мануела Панайотова 28 May 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Обичам неделята да е без условности и рамки, да започва когато си поискам, да се точи в късен обяд в градината, да не бързам, да се наслаждавам на слънцето, безвремието и храната. Днешното предложение е точно за такъв ленив и протяжен ден - мини галети от бутер тесто с ароматна плънка от пащърнак и розмарин, поднесени с пъстра сезонна салата.

За основа използвах домашно приготвено бутер тесто, но съм правила и с купено - резултатът винаги е впечатляващ, защото плънката е изключително вкусна.

Използвах 450 г пащърнак, обелен и нарязан на медальони, 1 голям лук, нарязан на ситно, 2 с. лъжици масло, 2 с. лъжици захар, стрък пресен розмарин, кора на един лимон, сол, 1 яйчен белтък, 6 с. лъжици сметана, 100 г пармезан.

Как я направих: Загрях маслото и запържих пащърнак и лук до златисто. Добавих захар, намалих топлината и карамелизирах за около 20 минути. Добавих розмарин, лимонова кора и няколко капки бренди. Увеличих огъня за около 2 минути като разбърквах. На финала посолих и свалих от котлона. Разточих бутер тестото и изрязах 6 кръга (по 3 галета в стандартна тава на фурна). Поставих от плънката във всеки кръг, като оставих резерва. Нагънах краищата малко над пълнежа и намазах с яйчен белтък. Сложих на всеки галет по 1 с. лъжица сметана и настъргах пармезан. Изпекох на 190 С за около 25-28 минути или докато пармезанът се стопи и кората стана златиста.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР