Даниел Дей Люис слага край на актьорската си кариера

eva.bg 21 June 2017

Снимка: getty images/guliver

На 60-годишна възраст един от най-големите и талантливи съвременни актьори Даниел Дей Люис реши да сложи край на актьорската си кариера. Новината е изненадваща както за феновете, така и за колегите му.

В кратко обръщение говорителят на актьора обяви решението му да се пенсионира от професията, без обаче да разкрива какви са причините за това. Доводите били от личен характер и нито Даниел Дей Люис, нито негови представители ще коментират повече това. Оттегля се. Точка. Дали ще се занимава с нещо друго в сферата на седмото изкуство, засега никой не знае. Какво ще прави занапред – пак никой нищо не знае, защото той рядко, даже никога не говори за професионалните си планове и личния си живот.

Той е единственият актьор, носител на три награди „Оскар“ за главна мъжка роля. Не е от най-продуктивните звезди на седмото изкуство – внимателно подбира ролите си и в общи линии за цялата си кариера, която се простира в рамките на близо четири десетилетия, се е снимал в около 15 заглавия. Подготвя се с педантично вживяване в образа и дълго време след края на снимките не може да излезе от роля. Да работиш с Даниел Дей Люис не е от най-приятните изживявания. Ако трябва да се бие с някого по сценарий, той се бие наистина. И ако героят му мрази някой от другите персонажи във филма, той, Даниел, намразва и актьора, който изпълнява ролята на врага му, и не му проговаря месеци след края на снимките. Повечето актьори искрено се страхуват да работят с него. По време на снимките на „Левият ми крак“, където играе инвалид, той кара хора от екипа да бутат количката му и през почивките между снимките, както и да го хранят с лъжица. Това е Даниел Дей Люис,

Да, с него не се работи лесно, но имаш ли го в екипа си, значи имаш достоен за „Оскар“ филм. Гледали сме го в „Невинни години“, „В името на Отца“, „Бандите на Ню Йорк“, „Ще се лее кръв“, „Линкълн“.

Даниел и Ребека

От 1996 година той е женен за Ребека Милър - писател, художник и режисьор, дъщеря на легендарния американски драматург Артър Милър и фотографката Инге Морат.

Тяхната любовна история е достойна за сценарий на филм и неслучайно всички се питат как тази жена направи така, че един от най-ужасните мъже в Холивуд вече 20 години не само е в краката й, но дори всяка година собственоръчно й изработва по чифт обувки!

За любовта на Ребека Милър и Даниел Дей Люис, която наистина е като чифт обувки, може да прочетете тук.

Добрата новина е, че ще го гледаме в още един, последен в кариерата му филм. Драма е, все още няма официално, а само работно заглавие, въпреки че би трябвало да излезе на голям екран през декември тази година. Действието се развива през 50-те години на миналия век в Лондон и става въпрос за света на висшата мода. Не е ясно каква ще е ролята на Даниел Дей Люис, но той отново се събира с режисьора Пол Томас Андерсън, който го режисира и в „Ще се лее кръв“.

Така че има време за последно сбогом с талантливия актьор. И макар че наистина никога не трябва да се казва никога, когато става въпрос за Даниел Дей Люис, може би тази максима не важи.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР