Инат и банани със сол

100% EVA - Антония Григорова, която измина за 5 дена и 23 часа разстоянието от Ком до Емине

Адриана Попова 09 August 2017

Снимка: Александър Вълчев

След литри кола и айрян, след много супи и банани, след невъобразимо зверско изтощение, когато мозъкът иска само едно – да спи и да спи, а краката са черни от умора и ноктите започват да падат, след отчаяние и рев на моменти, 30-годишната бегачка Антония Григорова измина за 5 дена и 23 часа разстоянието от Ком до Емине. Тя стигна фара на Емине в 3,30 на 6 август като последните 48 часа не беше спала. Дори се усмихваше, още повече че там я чакаше синът й, шестгодишният Натаниел. Така Антония стана първата жена, която пробяга (предимно) 600-те километра на най-дългия туристически маршрут в България, обикновено изминаван от туристи за 15-20 дена през лятото и за около месец в зимни условия. Досега най-бърз по маршрута е бил Кирил Николов-Дизела – 4 дена и 13 часа. Срещнахме се с Антония Григорова половин месец преди старта на най-голямото предизвикателство в живота й, за да разберем повече за нея.

В първите дни на август една симпатична млада жена с нежно лице, светли очи и усмивка, заради която всеки зъболекар би я пожелал за портфолиото си, тръгва да бяга. Целта на Антония Григорова е да измине 600 км по билото на Стара планина за по-малко от 6 дена

Тя познава маршрута, защото вече го е пробягала опознавателно на части, но наведнъж ще е съвсем различно. Наведнъж означава зверско изтощение, смяна на настроенията от еуфория до отчаяние, тревожни сигнали от мозъка да спреш, защото така повече не може и ей сега ще паднеш и ще умреш, вероятни травми, бягане нощем на светлината на челник, безсъние, а толкова ти се спи, че го правиш, докато тичаш. Антония знае някои неща за дългите бягания. През 2016 г. тя финишира първа сред жените на четири ултрамаратона в България, а ултрамаратон е всяко бягане над 42 км. В рамките на 3 месеца печели Витоша 100 – 92 км, Трявна ултра – 141 км, Персенк ултра – 157 км и Пирин ултра – 150 км. Какво я мотивира да го прави? Антония свива рамене и казва: инатът. Човешкото тяло се приспособява към натоварванията и тя иска да види къде са собствените й граници. Засега не ги е стигнала, въпреки че тренира от малка и сменя различни спортове – плуване, спортно ориентиране, ски ориентиране, ски бягане. Била е държавен шампион, има класирания в световни и европейски първенства. Да се състезава е в кръвта й, и двамата й родители са били спортисти. Украсата в дома им били купите и медалите, в нейния дом е същото.

Ком-Емине е най-дългият маркиран туристически маршрут в България, минава по или покрай повече от 100 старопланински върха. Идеята за него е на Алеко Константинов, негов последовател го изминава за първи път през 1933 г., през 2015 г. за маршрута се разшумя покрай рекорда на Кирил Николов – Дизела, който го премина за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди.

Когато човек бяга, ходи, пързаля се, спъва се и т.н. толкова дълго, е много важна мотивацията му, защото накрая го движи основно волята. За мотивацията на Антония се грижи треньорката й Наталия Величкова, която стои и зад рекорда на Дизела, а мениджър на проекта е Хари Танев, който заедно с Наталия е и шеф-готвач по време на бягането. Антония не да яде нищо изкуствено, забравете за протеинови шейкове и други разни магии, които те вдигат за половин час, а после буквално си изцеден. Най-важното е храната й да изглежда изкусително и да е със силни вкусове, защото изтощението убива апетита. Ако си бягал 100-120 км, накрая не ти се яде, не ти се пие. Хари дава примерна рецепта: два настъргани моркова се запичат в тиган, върху тях се чукват две яйца и се оформя палачинка, която се намазва с паста от авокадо, бяло и крема сирене, подправя се с куркума и още нещо люто, завива се със зелена салата и се яде. Разбира се, не е забравено и любимото съчетание на бегачите на дълги разстояния – банан, поръсен щедро със сол, защото тялото губи много сол с потенето. Истинско лакомство за Тони подготвят Стефка и Станислава от „Хляб&soul“ – сладко-лютиви бонбони, които зареждат с протеини.

Трасето на Ком-Емине съвпада с последната отсечка на европейския маршрут E3, част от който е прочутият поклоннически път Камино де Сантяго. Култово!
Антония бяга с щеки и малка раничка елече на гърба си, в която има челник, батерии за него, спасително фолио, камера, свирка за екстремни ситуации и звънче, с което да предупреждава дивите животни. Никога досега не е имала инцидент с животни, може би защото никой не иска да застава на пътя на това... лудо момиче, което е способно след шампанското на Нова година да хукне само към Черни връх, защото... много й се искало да го направи.

Вкъщи я чака шестгодишният й син Натаниел, който с колелото си често е спаринг партньор в бяганията й. Натаниел има тренинг още от корема на майка си, защото до последната седмица преди раждането тя ходи на походи и кара ски. Ражда го за 15 минути, на 38-ия ден след това вече се състезава, а на третия месец подновява тренировките си. И оттогава не е спирала.

инфо: Маршрутът Ком-Емине е изминаван от туристи обикновено за 15-20 дни през лятото и за около месец в зимни условия.

3 КОМЕНТАРА
3
Пипи
02 September 2017, 20:24

Ужас, трета статия чета тази вечер и коментарите са само негативни, от хора, на които всичко и всеки им е крив за скапания им живот. Аман вече.

2
Mo
14 August 2017, 18:34

Габи - Sancta Simplicitas

1
Габи
11 August 2017, 13:47

И какъв е смисълът? Нещо полезно за нея самата, за хората, за обществото? Нищо. Освен чесането на его-то, друго полезно няма. А ако беше умрялата - това щеше да бъде една напълно безсмислена смърт.

ТВОЯТ КОМЕНТАР