Ървинг Пен отблизо

eva.bg 19 September 2017

Марлене Дитрих

Снимка: The Irving Penn Foundation

Ретроспективна изложба на Ървинг Пен се открива на 21 септември в „Гранд Пале“. Тази година се навършва един век от раждането на легендарния фотограф (1917-2009), който е един от най-великите артисти на 20 век. Това е първата голяма ретроспективна изложба на американеца в Париж откакто умира през 2009 година. Селектираните фотографии проследяват впечатляващата му 70-годишна кариера, в рамките на която е създал над 230 фотографски принта, както и селекция от рисунки и картини. Известен е най-вече с портретната и модната си фотография, почти няма известна личност, която да не е заставала пред обектива му.

„Дори снимането на торта може да бъде изкуство“, казва навремето той при отварянето на студиото си и бързо доказва правотата си със серия от рекламни снимки на тази тема. „Винаги съм смятал, че продаваме мечти, а не дрехи“, казва още Ървинг Пен по отношение на модната фотография.

Така че, ако имате ходене до Франция в близките месеци (изложбата продължава до 29 януари), не пропускайте да видите творчеството му.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР