Непознатият Уорхол в 7 книги с негови илюстрации

27 November 2017

Седем ръчно изрисувани от Анди Уорхол книги пусна през ноември издателство Taschen, копирайки оригиналите възможно най-точно като формат, размери и хартия. Пет от тях не са публикувани никога досега, а при разпродажби днес оригиналите им сменят собствениците си за хиляди долари. Книгите са правени през 50-те (1952–1959 г.), преди славата да връхлети създателя им, когато Анди е просто успешен комерсиален художник, но с ясната стратегия да създава перспективни контакти. Книгите, които той разпраща на най-важните си клиенти, съдържат уникални рисунки и странни текстове, разкриващи привързаността му към котки, храни, митове, обувки, красиви момчета и прекрасни момичета.

Със заглавия като „Любовта е розова торта“, „25 котки на име Сам“ и „В търсене на изгубената обувка“ поредицата разкрива ексцентричния характер на създателя си, както и таланта му на рисувач, неговата непознаваща граници креативност и пиперливия му хумор.

В книгата с литографии „A за азбука“ на всяка буква от азбуката е отделена по една страница с илюстрации, придружени с наивни куплети от три стиха, които разказват за странни отношения между човек и животни. „Долната част на градината ми“ е уорхолска версия на детска книжка, а също и прикрит апотеоз на хомосексуалната любов. „Диви малини“ е пародия на готварска книга с приключенски рецепти в 19 страници.

„Тези рядко срещани скъпоценни камъни предоставят уникална гледна точка към един от най-възхитителните художници в света“ – казва Майкъл Дейтън Херман, директор във фондация „Анди Уорхол“, с чието съдействие се появява изданието. Седемте книги, опаковани в красива кутия, са придружени от 56-страничен гайд, представящ всяка от илюстрациите и включващ рядко срещани снимки на художника.

Цената на луксозното издание е 150 евро.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР