Италианска бадемова класика

Италиански сладкиш, който е повече плод с тесто, отколкото тесто с плод

Мануела Панайотова 03 December 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Снегът се опита да заличи следите на есента и на места успя. Днешното ми предложение е почти като зимен пейзаж, само че снегът е захарен, а под него се гушат сочни круши и ароматът им изящно се сплита с този на печени бадеми и масло. Това е италиански сладкиш, който е повече плод с тесто, отколкото тесто с плод - минималистична основа увенчана с разполовени круши. Сокът им прави текстурата плътна, влажна и леко карамелизирана, а бадемите са финалният щрих, който завършва вкусната картина.

Използвах 125 г масло, 125 г пудра захар, 2 яйца, 50 г брашно, 100 г бадемово брашно, 1/2 ч. лъжичка бакпулвер, 3 средни, узрели круши, 50 г филирани бадеми.

Как го направих: Обелих, почистих и разполових крушите. С миксер разбих маслото с пудра захар, докато стане пухкаво. Добавих яйцата едно по едно и разбивах, докато се усвоят напълно. Добавих двата вида брашно и бакпулвер. Прехвърлих в кръгла форма за печене (20 см), облицована с хартия. Подредих крушите и сложих да се пече на 190 С за 25 минути. Извадих кейка от фурната, поръсих с бадеми ипекох още 10 минути. Оставих да се охлади и поднесох с пудра захар.

Отличен вкус и наситен зимен аромат ще получите, ако замените крушите и бадемовото брашно с ябълки, канела и смлени орехи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР