Медитация във вода

Можем ли да изключим сетивата и ума от постоянната хиперстимулация на съвременния свят, да се свържем с тялото си и да почувстваме момента „тук и сега“, както го описва Източният свят? Флотационната кабина във формата на голямо яйце, в която тялото е потопено във вода с телесна температура, наситена с магнезиев сулфат, дава усещането за сигурността на майчината утроба.

Елка Влаховска 01 January 2018

Там е топло, тихо и тъмно, човек чува само ударите на сърцето си и лежи почти в безтегловност, защото наситеността на водата със сол е 10 пъти по-голяма от тази в Мъртво море. Няма как да потънеш и не изпитваш клаустрофобия, защото можеш да разпериш ръцете и краката си като ренесансовия човек на Леонардо да Винчи. Размерите на „яйцето“ са 2,50 м на 1,80 м и с достатъчно височина, за да имаш свобода на движенията. Това модерно хайтек изобретение е резултат на близо 70 години научни изследвания в областта на психологията, неврологията и философията за ефекта върху тялото и ума при сведена до минимум стимулация на сетивата. Учените наричат тази терапия „сензорна депривация“. Тя дава възможност на сетивата да си починат и освежат, а подсъзнанието да поеме дъх от стреса на непрестанния информационен поток.

Преживяването има много по-цялостен ефект в пространството Metta на бул. Черни връх 47 в столицата. Там влизаш в свой апартамент със съблекалня, баня и стая за релакс и наслаждение. Оставаш сам със себе си, за да се подготвиш за медитацията в космическото яйце. Когато влезеш в капсулата и се отпуснеш във водата, светлините бавно изгасват за около 5 минути и в следващите 50 минути си в пълна тъмнина. Същото е и със звуците, които могат по избор да са релаксиращи, като тропически дъжд или сигнали на делфини и китове, или драматични като гръмотевична буря. Ако предпочиташ, можеш да си донесеш любима музика или мантра, която успокоява ума. Някои ползват флотационната кабина и за усвояване на чужд език по метода на сугестопедията.

Постепенно всички мускули се отпускат, докато умът още блуждае заради непривичното състояние да не е атакуван от информационни сигнали. Човек може да заспи или може да влезе в кабината с предварителен въпрос, належащ за решаване, и да остави подсъзнанието да изведе правилното решение или визия за действие. По-опитните бързо влизат в състояние на медитация. През това време тялото взима своето. Флотацията, обогатена с епсомови соли, може да помогне при мускулни и костни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, болки, стрес и депресия, проблеми със съня и изтощението.

Пет минути преди избраното време, което може да е 60, 90, 120 минути или дори повече за по-опитните флотиращи, светлините и музиката бавно се включват, за да те изведат отново към делничния свят. Терапията завършва с душ за сваляне на солта от тялото и освежаване с натурална козметика със соли от Мъртво море. В релакс зоната, на удобно кресло, със затоплен под от вулканични камъни се подкрепяш с какаови зърна, шоколадов трюфел, ядки, които ти се струват с неземен вкус, когато сетивата отново се пробуждат.

След магнезиевата флотация кожата е изключително мека, като след пилинг, а вечерта сънят е спокоен и дълбок. Това блажено състояние трае два-три дни и изчиства ума от ненужното. Дава усещане за сигурност и вяра в дълбоките резерви на организма и неговата способност сам да преодолява онова, което съзнателно не може да се овладее и което поражда тревожност.

Подробна информация за флотацията може да получите на www.mettaspace.bg.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР