Сладолед с кафе и меренг

Наслада за изтънчено небце

28 December 2017

Снимка: Илиан Илиев

Според шеф Владимир Тодоров едно добро ястие трябва да има поне 3 вкуса и 3 текстури, за да е интересно за небцето. Вижте неговата рецета за Сладолед с кафе и меренг. Още много рецепти от топ готвачи и звезди, представяне на най-добрите ресторанти и барове, идеи за сезонни коктейли и ястия можете да намерите в EVA COOK BOOK.

Швейцарски меренг
50 г белтъци
100 г захар

Бишкоти с бадемово брашно в кафе
3 бр. яйца
80 г брашно
30 г масло
120 г захар
20 г бадемово брашно
100 мл студено подсладено еспресо

Ванилов сладолед
285 г животинска сметана
300 мл прясно мляко 10% масленост
115 г захар
1 пръчка бурбонска ванилия
180 г яйца

Ванилов крем
2 бр. жълтъци
120 г сметана
80 г захар
40 г масло
½ бурбонска ванилия

Кръмбъл от натурален шоколад и кафе
50 г натурален шоколад
5 г инстантно кафе

За бишкотите – жълтъците и белтъците се разделят в две купи. След като са полуразбити, към белтъците се прибавя 1/4 от захарта и се избиват на сняг. Останалата захар се добавя към жълтъците и те се избиват, докато удвоят обема си.

Белтъците се добавят на 3 части към жълтъците и след това се добавя бадемовото брашно и брашното, като се бърка с планетарни движения, накрая се добавя маслото.
С помощта на пош сместа се разстила на хартия за печене и се пече на 160 градуса за около 10-ина минути, след това с ринг се изрязва желаната форма.

За ваниловия сладолед – сметаната, млякото, захарта и ванилията се смесват в касерола и се затоплят до 85 градуса, след това сместа се смесва с яйцата и се готви още около минута. Оставяме настрана, за да може ванилията да освободи ароматите си, след това прецеждаме и поставяме в контейнер за сладолед, замразяваме и избиваме на PacoJet.

За кръмбъла от шоколад и кафе – шоколадът се поставя на хартия за печене и се пече на 150 градуса за около 7 минути, след което се охлажда и се смила на прах, към него се добавя инстантното кафе.

За швейцарския меренг – захарта и белтъците се смесват и се готвят на водна баня, докато захарта се стопи, след това се поставят в миксер и се избиват до средно гъст меренг.
Половината от меренга се разстила на хартия за печене и се суши на 90 градуса за около 30-40 минути, а остатъка поставяме в пош.

Ванилов крем – захарта заедно със сметаната и ванилията се кипват и се добавят към жълтъците. Сместа се готви, докато започне да се сгъстява, след това се дърпа от огъня и докато е гореща, се блендира студеното масло, кремът се охлажда и се поставя в пош.

На дъното на студена чиния поставяме бишкотата, която е напоена в кафе, отгоре поставяме сладоледа като правим малко кладенче, пълним го със студено подсладено еспресо, покриваме сладоледа и кафето с меренга, който е пош, и го обгаряме с горелка, след това поставяме кръмбъла от шоколад и кафе, завършваме с няколко точки ванилов крем и изсушения меренг.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР