Виж Антонио, мисли за Пабло

В новия минисериал на National Geographic - „Геният“ гледаме Антонио Бандерас в ролята на Пабло Пикасо

eva.bg 23 April 2018

Снимка: National Geographic/Dusan Martincek

Артистичната кариера на Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиняно де ла Сантисима Тринидад Руиз Пикасо обхваща 80 от общо 91 години от неговия живот, голяма част от които прекарани във втория му дом – Франция. Страстната му натура и неизчерпаемата му енергия белязват и личния му живот, изпълнен с проблемни бракове и безброй любовни афери. В годините, прекарани в кипящия Париж в началото на XX век, Пикасо се среща с други изключителни личности – писатели, художници и артисти като Коко Шанел, Анри Матис, Марк Шагал, Гъртруд Стайн, Жорж Брак и Жан Кокто.

Заедно с Бандерас в новите 10 серии на „Геният“ ще видим Клеманс Поеси в ролята на Франсоаз Жило, Попи Делевин като Мари-Терез Валтер – любовница и муза на Пикасо, майка на първата му дъщеря, Саманта Коли като Дора Маар, френска фотографка и художничка, също любовница и муза на художника. В ролята на младия Пикасо е Алекс Рич, когото познаваме от GLOW и „Истински детектив“.

Антонио, вие сте от Малага. Пабло също е роден там. От години споделяте, че искате да изиграете Пикасо на малкия екран. Защо? 

Пикасо винаги е бил много важна фигура в живота ми. Като малък, когато мама ме водеше за ръка на училище, минавахме покрай родния му дом. Това беше по времето, когато в Испания нямахме много национални герои, защото бяхме изолирани от диктатурата на Франсиско Франко. Но Пикасо беше по-прочут от Франко и сянката му се усещаше в Испания. Израснах с разказите за този голям художник, който бе успял да накара хората по целия свят да се влюбят в творбите му. Няколко пъти са ми предлагали да играя Пикасо. Казвах „не“, защото смятах, че отговорността е твърде голяма. Но сега предложението дойде с чудесен сценарий, звучеше сериозно и бе отправено от National Geographic, които се бяха заели с проекта – с всички факти и сложните характери, които трябваше да се пресъздадат.

Научихте ли нещо, което не знаехте за Пикасо?

Едно от нещата, които вече знам, е, че когато се е прибирал от студиото, той не е спирал да е художник. Бил е не просто човек, който е умеел да рисува много добре и да показва реалността, но и е използвал уменията си в услуга на политическия и социалния контекст на своето време. Бил е далновиден, надниквал е далеч напред в бъдещето, но е поглеждал и навътре в себе си. Смесвал е всичко.

Джефри Ръш, който игра Айнщайн в първия сезон на „Геният“, вдигна летвата много високо. Сериите за Айнщайн получиха общо 10 номинации за награди „Еми“. Приехте ли го като лично предизвикателство?

Винаги е голяма отговорност, когато играеш действителна личност. Имал съм няколко такива роли, но в този конкретен случай трябва да внимавам много, защото ако не пресъздам героя както трябва, може да не мога да се върна в родния си град. (Смее се.) Беше интересно, защото всеки иска да притежава по нещо от Пикасо. В Барселона мислят, че Пикасо е от Барселона. В Париж ти казват: „Не, Пикасо е французин. Той е оттук“. В Малага казваме: „Не, не, Пикасо е роден тук“. 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР