Йоги Тан - вождът на кристалите

Йоги Тан е малоазийски гуру, основател на  „Университет по енергийна медицина“, създател на системата минг чи.

Лилия Илиева 08 December 2010

Йоги Тан е малоазийски гуру, основател на  „Университет по енергийна медицина“, създател на системата минг чи, председател на Асоциация на енергийните лечители в Бали и единственият кристалотерапевт - член на Световната асоциация на енергийните лечители. Беше ми любопитно как изглежда на живо такъв човек. И ще ви кажа – симпатичен е, с леко присъствие, приятно чувство за хумор и с онзи азиатски ген, който прави възрастта абсолютно неопределима. Стори ми се след средата на 30-те, а се оказа на малко над 50. Пълен със знания, духовен и в същевременно приятно светски човек. Усмихнат, овладян. Наблюдавах го внимателно в „Шоуто на Слави“, по време на интервюто ни, после на 4-дневния му курс в „Шератон“ с дължина около 22 часа пред ежедневна аудитория от 100 човека и на светското парти след курса. И очаквах да уловя в поведението на гуруто умора или негативна реакция, но той запази непоклатими усмивката си и ведрото си настроение. Питах го как успява да се балансира. А той отговори: „Лесно. Просто оставям енергията и емоциите на хората да изтичат покрай мен. Не допускам да ми влияят.“

Курсът по кристалолечение беше много интересен. Имаше всякакви хора – от лечители с вид на водещи в Телевизия 2001 през най-обикновени хора до засукани архитекти, банкери, елегантни бизнес дами. Последните носеха красивите бижута с едри камъни за баланс на чакрите, които се продават в магазин “Рафаил”. Една от причините Йоги Тан да бъде у нас по покана на Розалия Тинкова беше именно да разясни лечебните свойства на кристалите, с които се изработват нейните бижута.

Гуру, разкажете какво е минг чи?

Това е метод за кристалолечение, който разработих след многобройни пътувания в Непал, Бутан, Индия, Малайзия и множество медитации в пещери, в гори. Името съчетава две думи – “минг” и “чи”. “Минг” слива китайските думи “слънце” и “луна”, тоест имаме предвид непрекъснатата светлина и будност да познаваш света и себе си. Минг символизира яснотата на мислите. А “чи” е това, което индийците наричат “прана”, тоест енергията.

На какво се базира кристалолечението?

Всеки кристал има своя вибрация, която резонира по определен начин с вибрациите на нашите чакри. Използваме тази вибрация, за да балансираме аурата, чакрите и органите на тялото, защото те са взаимносвързани. Когато аурата на един човек е разкъсана или замърсена, той става податлив на всякакви влияния. Превръща се в енергийна гъба – като влезе в помещение сред хора, изпитващи хубави емоции, веднага се зарежда с тях. Но ако попадне сред негативно настроени, се смачква. Думите на другите могат да ви въздействат, когато аурата ви не е достатъчно плътна.

А как точно диагностицирате?

Разглеждаме лунната енергия на човека – неговите емоции и нагласа на мислене. И след това соларната - тоест основните му осем чакри (т. нар. енергийни завихряния), а заедно с тях и средните, и 72 000 микрочакри. И разглеждаме аурата с компютър или ирисодиагностика, която също е компютъризирана. Имаме и 3 некомпютъризирани метода. Единият е с махало и задаване на правилните въпроси, другият е по интуитивен път. Всички наши лечители познават човешката анатомия и енергийната система на хората и са учили и патология. С тези познания и чрез медитация те влизат във вашето енергийно тяло и го проверяват. Има и още един вид – пациентът ляга хоризонтално, поставяме кристали около него - така успокояваме съзнанието му и го отвеждаме към неговото минало или към него самия и търсим мястото, в което се е получил дисбаланс.

За какво е подходящо енергийното лечение?

За общ баланс, но и за хронични заболявания: болки в гърба, кръста, депресия, множествена склероза. Енергийната медицина допълва това, което прави западната например за онкоболните. Предимството ни е, че подхождаме към проблема цялостно, изследвайки влиянието му върху различните енергийните вихри, системи и тела. В Малайзия имаме лечебен и учебен център, и институт, в който хората се обучават от  6 месеца до 3 години. Према Сагар (Розалия Тинкова, за която EVA писа в юнския брой) има проект за създаване на подобен институт у вас, в България.

А как точно лекувате?

С кристали, с аромати на цветя, билки, медитации, звук от пеещи купи, парни бани, техники на дишане, енергийни упражнения, мантри, система за хранене, с техники за стимулиране на лимфната система. Можем да лекуваме и само с ръце – дистанционно с изпращане на любов или с докосване. Стимулираме енергийната система на пациента, за да започне да се самолекува. Основен принцип при лечението е позитивното говорене от страна на лекуващия. Завършилите при нас се подчиняват на етичен и професионален кодекс. Те се учат на дисциплина, на самонаблюдение и контрол на собствените си мисли, на желанието и умението да подаряват, на правилно дишане, което им помага за добра концентрация, която пък ги води към ползотворна медитация. Имат много добри познания по медицина, квантова физика, анатомия, патология, фини тела. И поддържат физическото си здраве с упражнения, приемане на витамини и минерали, достатъчно почивка и забавления всеки ден. Всяка година присъстват на 3-4-дневни семинари за актуализиране на знанието.

Какво най-общо е важно за здравословния ни баланс?

Първо, добрият сън, което означава да си лягате най-късно в 23 ч., защото в часовете преди полунощ организмът се зарежда енергийно най-пълноценно. На всеки 5 работни дни е важно да имате 2 почивни. След това идва добрата храна. Ако ядете месо, съчетавайте го със зеленчуци, защото са необходими много фибри за разграждането му. Иначе тялото ви ще страда, защото не може да го усвои и ще се натрупат токсини.
Основен принцип е също да сте спокойни и щастливи, да управлявате емоциите си. Ние сме „мускулът” на нашето съзнание. Можем да променим всичко, ако в нас има любов и щастие. Ако сме стабилни и мислим за успех и щастие, когато обществото казва: “Криза”, ние ще чуваме “Възможност!”.

Как човек може да избере подходящ за себе си кристал?

Интуитивно, но все пак зависи и от жизнения цикъл. За  децата от 1 до 7-годишна възраст например са подходящи планински или розов кварц, защото чакрите не са добре оформени. Или черен корал или хематит - за защита, защото аурата все още не е достатъчно силна. От 21-годишна възраст вече хората са във външния свят, използват мисловните си способности, свързани са с вселенската енергия, знаят как да използват естествената енергия. И вече са като царе, но всеки е господар на собствения си свят, всяко царство е различно, така че няма само един камък. Важна е и целта в живота на всеки човек, защото трябва и достойно да извърви пътеката си на този свят. Има значение и здравословното състояние, професията. За журналисти например, тъй като е важно да казвате това, което мислите, но включвайки и  сърцето си, са подходящи лазурит и хризолит. Планинският кристал е подходящ за всички.

А как е светското ви име? (Казва нещо мелодично, което е трудно да се чуе точно, запише или произнесе.)

В превод едната част означава “преизпълнен със светлина”, а другата - да караш Господ да се гордее с това, което вършиш. Имам и духовно име - Уджин (което означава лотус) и Реджин (свят). Йоги Тан произлиза от практиката ми, защото съм йоги и учител - оттам е гуру йоги тан.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР