"Златната флейта" Кристиян Коев

Светла Йорданова 26 May 2007

Името на Кристиян Коев едва в последно време започна да става известно в България. В Италия обаче, където живее от няколко години, Кристиян участва в някои от най-престижните концерти по покана на личностите на деня. Самият Берлускони използва негова идея за музикален проект с хор в своите кампании. Заради нестандартния си подход към нещата, той пръв се реши на съвместен проект с фолк изпълнител - и то най-скандалния - Азис. Колаборацията им предизвика истински медиен бум, след като на фолк идола бе забранено да пее на концерта на „златната флейта" в зала България. Въпреки това двамата записаха класическата песен „Аве Мария" и вече получават покани за участие в чужбина.

Кристияне, наистина ли флейтата, на която свириш, е от злато?

Да, като съм в България я държа в банков сейф. При всяко мое пристигане тук или в страна от източния блок, я оставям в сейф. На концерти също ходя с охрана заради флейтата. Просто някой може да я види под формата на златни пръстени (смее се). Тя е 14-каратова - уникален инструмент, правена по поръчка в "Миадзава" - Япония и струва 84 хиляди евро. Взех си я през 95-а година с парите от спечелен конкурс. Ценен е не толкова материалът, колкото изработката.

Прозвището „златната флейта" обаче ти се дава още преди да имаш инструмент, изработен от благородния метал...

Нарекоха ме така заради свиренето, още преди да си поръчам инструмента. Моят преподавател Северино Гадзелони единствен свиреше на такава, а аз съм му наследник във всичко. Прякора му "златната флейта" лепнаха и на мен, а впоследствие и аз започнах да свиря на златен инструмент.

Доколкото знам, в Италия си имал покани да свириш на доста мащабни събития.

Свирил съм по покана на принц Чарлз и фондация Рим в замъка Лунгеца. Реално аз бях единственият музикант, поканен при неговото официално посещение в Италия, заедно с известни художници, скулптори и артисти. Свирих и на сватбата на Ерос Рамацоти, но за съжаление, не и на развода (смее се).

С кои свои изяви се гордееш най-много?

Може би със специалната покана от предишния папа - Йоан-Павел II да свиря на рождения му ден преди 6 години. Концертът по този повод бе едно от най-важните събития в Рим. На него бях заедно с оркестъра на Българското национално радио. Папата винаги казваше добри думи за България - хубава държава, хубави хора, и мечтаеше за обединение на християнството.

Ти се познаваш и с голямата италианска звезда Рита Павоне, която доведе за концерт в България.

Моето запознанство с нея стана след като се счупи колата ми на магистралата и един от най-големите банкери в Италия спря да ми помогне. Именно той ни запозна на един прием и така я доведох в България. Аз съм й от любимците. Досега не съм срещал по-голяма готвачка от нея. Гостувал съм й в Рим и Лугано и съм опитвал от превъзходната й римска паста, омари, салати, фокачи (пица). Аз също готвя добре, но рядко го правя - или за любима жена, или за да си успокоя нервите. Разтоварвам се с готвене, както и с бокс - 3 пъти седмично, от 10 години с него изкарвам негативните емоции и поддържам физика.

А какви са впечатленията ти от другите италиански звезди, които познаваш?

Поддържам приятелство с Раул Бова и тв водещата Алба Париети, която дори успях да провокирам да си покаже гърдите в едно предаване по телевизията „Макао". Имам добро познанство и с Моника Белучи. Тя е невероятно красива жена с характер. Бяхме състуденти...

Добро познанство звучи много интригуващо, пък и начинът, по който го казваш, намеква за нещо повече.

Нека не конкретизираме нещата.

Разкажи тогава как се учеше тя, как изглеждаше тогава и на какви теми разговаряхте?

Тя беше като всички нас - хулигани. Винаги сме си говорели за разликите и в същото време за приликите в нашите два вида изкуство. Тя умееше да влиза в роли, докато на мен ролите ми се удават само като хвана флейтата. Тогава беше по-малко поддържана. Не беше на първо място външният й вид, имаше други приоритети като ученето. Отличничка беше. Ходеше и на тенис.

Имал си много колоритно детство в Куба. Как се озова там?

Майка ми Росица Иванова заминава с мен, защото вторият ми баща беше министър на културата на Куба и диригент на Хаванската филхармония. Аз бях на 12 години. Къщата на майка ми и на втория ми баща Емануеле Дучесне беше като център на известните хора на изкуството - музиканти, художници, писатели. При нас е идвал Артуро Сандовал. Паулу Коелю също е приятел на нашите и често ни гостуваше - той е голям веселяк, много увлекателно говори.

В Италия се запознаваш с бившата си съпруга, разкажи нещо за нея и за причините за раздялата ви.

Бившата ми жена Стефания е главен дизайнер на Лаура Биаджоти. Тя ме свали на мой концерт. Бяхме заедно 7 години. Много ме глезеше, но беше прекалено ревнива, а това с моята професия е абсолютно нежелателно, и както става в такива случаи...

Повечето известни и добре изглеждащи личности често са канени за рекламни лица на известни марки. Как е при теб?
Предлагаха ми да участвам като модел в ревюта на Валентино, Долче и Габана. Но не съм приемал, защото не ми е било изгодно. Канили са ме и за рекламно лице на колите „Мазерати" за една година срещу 200 000 долара, но отказах да се обвържа с една фирма. Сега по поръчка на фирма за дънки ще правя цял диск в много по-лек жанр.

В какво влагаш парите си?

Най-високият ми хонорар е 34 000 евро в Сицилия с оркестъра „Аутонома Сичилиана". Влагам ги в недвижими имоти, апартаменти, къщи, земи, дори напоследък взех 200 декара земя, при положение, че не знам как се сади дори едно дръвче, но все ще има някой, който да знае. Сега строя бизнес сграда - 2 етажа магазини и 6 етажа офиси. Имам и един малък апартамент в Мексико - Акапулко.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР