Лейди Гага прави шоу в костюми на Ливия и Ясен

Двамата български дизайнери ексклузивно за EVA от Париж

Ирина Иванова 08 November 2011

Ливия и Ясен сред своите модели

Ливия Стоянова и Ясен Самуилов от модна къща On Aura Tout Vu (от френски - “Мислите си, че всичко сте видели“) живеят в Париж вече близо 15 години, работят заедно от 13 и са единствените българи в „обетованата земя“ на френската висша мода. Те са едни от малцината дизайнери, чиито сценични костюми и аксесоари носи Лейди Гага. Партнират си и с две иконични френски марки - „Мулен Руж“ (създават аксесоари с марката на легендарното парижко кабаре) и парфюмерийната марка Caron, за която тази година са направили 3000 кристални флакона. Въпреки многобройните си ангажименти около изложбата в Националния музей на Монако и ревюто, представящо новата им колекция, те дадоха интервю специално за EVA от парижкия си офис. За това как вулканът Ейфялайокул помогнал за срещата им с Лейди Гага, защо нямат бутик в България и какво ги вдъхновява за „хибридните“ им творения четете по-долу.

Разкажете за срещата с Лейди Гага.
Ливия: В нашия екип работят 14 души, повечето на възраст 20-25 години. Те харесват музиката на Лейди Гага и един ден казаха: Защо не се опитаме да я облечем? Свързахме се с нейния главен стилист, но дълго време просто не успявахме да си съвместим графиците. И миналата година, когато вулканът в Исландия изригна, човекът се оказа „пленен“ в Париж за няколко дни. Тогава се срещнахме и той страшно много хареса всички неща, които му показахме. После перипетиите продължиха. Изпратихме всички дрехи, обаче на летището в Ел Ей поради някаква причина ги блокираха и ни ги върнаха. Между другото нас непрекъснато ни връхлитат всякакви такива неща – случайности, обърквания, грешки, вулкани... Затова и така си кръстихме модната къща - „Мислите си, че всичко сте видели“. Та когато ни върнаха дрехите от Ел Ей, си спомням, че бяхме много разочаровани. След известно време обаче получихме покана и места на първия ред на концерт на Лейди Гага. Тя избра осем от нашите костюми и ги плати, което по принцип не се прави, защото се счита, че звездата, която облича твои дрехи, е реклама за тях. После разбрахме, че е обличала наши дрехи на концерта на Елтън Джон и на други места. Носи много наши бижута и аксесоари. Лейди Гага изключително много уважава творците и дизайнерите.
Вие сте хора, които работят в затворения свят на френския haute couture, имате страхотен успех. Защо отказвате интервюта? Важно е да се знае, че има такива българи.
Ливия:
Поради тази причина и даваме това интервю. Иначе е вярно, че светът на френската висша мода е много затворен и ние сме нетипичен пример. Чували ли сте тази поговорка: „Няма място, което можеш да вземеш, има място, което да си направиш“? Така стана и при нас – направихме си мястото. В България в един момент се появиха публикации, че сме финансирани от някакви групировки. Е, не сме финансирани от групировки. Не дължим на никого нищо. Живеем от това, което работим, постигнахме всичко сами. И не сме милионери. Засега.
Ясен: При нас всичко се получи с много работа и много инат. Продължаваме така, нямаме почти никакво свободно време. Важно е също така да си честен пред себе си и с другите, само тогава се получават нещата.
Защо нямате бутик в България?
Ливия: Защото цените ни са неприлично високи. Ние си идваме в България всяка година, имаме приятели почти навсякъде в страната и знаем как живеят хората. Наистина е някак неуместно да продаваме дрехи по 10, 20, 30 хиляди евро на този фон. От друга страна, новобогаташите не ни интересуват, а мисля, че и те не се интересуват от нас.
Кой е най-успешният ход на вашия дует?
Ливия
: Истината е, че On Aura Tout Vu e дело на трима души. Нашият съдружник Андре Де Са Песоа почина преди шест години, но той е част от нашата модна къща и винаги ще бъде. Няма рецепта за успеха. Нашият най-добър ход бе, че се срещнахме с Ясен и вече 13 години работим заедно. Единствената рецепта, която можем да дадем, е да работиш това, което наистина обичаш, да провокираш шанса си, да не вървиш по отъпкани пътеки и да носиш добра енергия. И когато си извоюваш мястото, да помниш, че трябва да бягаш много бързо, за да останеш на това място.
Ясен: При нас наистина е много важен фактът, че силите са удвоени. И дори някой от нас двамата да е в кофти момент, другият дърпа напред, после нещата се обръщат.
Винаги ли сте искали да се занимавате с мода?
Ясен:
Аз да. От петгодишна възраст.
Ливия: Моята мечта беше да направя нещо като артцентър, в който да има и дрехи, но и други форми на дизайн. Мечтата ми се сбъдна с изложбата, която направихме в Националния музей на Монако преди сватбата на принц Албер.
Разкажете повече за тази изложба.
Ливия:
Всички колекции в този музей са собственост на принц Рение и неговата фамилия. Получихме покана лично от директорката на музея, която е страхотна жена, известна в цял свят, много светска дама. Тя беше видяла наше ревю и ни се обади. Идеята бе да си изберем някои зали в музея и възползвайки се от изложените там неща и прибавяйки свои, да направим една различна експозиция. Тоест от нас се искаше да проявим цялостно артистично виждане, а не просто да подредим дрехи. Избрахме да работим с колекция кукли от XIX век, изложени в музея, тъй като начинът, по който тези кукли изглеждат, показва какво е било понятието за висша мода в онези години. Всъщност променихме абсолютно всички зали в музея, сложихме фалшив мрамор на пода. И в една от залите подредихме кукли в сватбени одежди – в чест на сватбата на принц Албер.
Жива ли е висшата мода?
Ливия
: Да, моето впечатление е, че има все повече богати хора, които държат да бъдат уникални, безкомпромисно уникални. Ние правим само висша мода като дрехи, а като аксесоари имаме прет-а-порте колекции. Но смея да кажа, че нашата висша мода се продава много добре. Разбира се, никога няма да се върнат онези времена, когато клиентът прави по пет проби. Хората, които могат да си позволят висша мода дрехи, не могат да си позволят да изгубят толкова време.
Ясен: Ако правиш „висша мода“ и работиш честно, не е нормално винаги да си на върха и само да продаваш. Докато в прет-а-портето всичко е все по-комерсиално. Преди се правеха по 1-2 колекции на година, а сега непрекъснато изваждат някакви предколекции и колекции.
Имате ли приятели сред дизайнерите и звездите?
Ясен
: Да, Маурицио Галанте, Ан Валери Хаш. Сред клиентите ни са Изабел Аджани и Глен Клоуз, но те са наистина по-скоро клиенти. И разбира се, Лейди Гага.
Последното (засега) вдъхновение?
Ливия:
Правихме костюми за балетен спектакъл и двама от най-известните в света балетисти дойдоха преди известно време в Париж, пробваха костюмите и дори потанцуваха с тях в офиса. За нас беше огромно удоволствие.
Как се обличат жените в България днес? Какво е вашето впечатление?
Ясен:
Ясно е, че хората нямат пари, но парижанките също не се обличат с милиони. Всичко е въпрос на култура.
Ливия: Има един принцип: Less is More, или „По-малкото е повече“. Семпли неща, комбинирани с един аксесоар – всеки може да тръгне оттук.
Ясен: Императрица Ци Си, когато се връща на власт в Китай, си слага една орхидея в косите. Това е нашата представа за стил.
А как се обличате вие самите?
Ливия
: Никога без висок ток е моят принцип.
Ясен: Никога без пръстен пък е моят.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР